LÄR DIG FLYGA

Har du drömt att kunna flyga, sväva lika fritt som fåglarna eller vill du helt enkelt prova något lite annorlunda?  Att lära sig flyga och ta flygcertifikat ger dig möjligheten
att utforska lanskapet på ett sätt de flesta inte ens kan föreställa sig. Dessutom får du reda 
på andra saker, som varför flygplan flyger, varför man ibland ser fåglar som
flyger utan att flaxa eller hur man hittar rätt när det varken finns vägskyltar eller vägar att följa.

Hos oss i Norra Upplands Flygklubb har du möjlighet att antingen gå en segelflygutbildning och ta segelflygcertifikat eller gå en utbildning för ultralätta flygplan och ta ett
UL-B-certifikat. Vanligt är att en utbildning brukar kosta totalt cirka  
30 till 50 tusen kronor utspritt över ungefär två år.

BLI SEGELFLYGARE

En segelflygare åstadkommer vad många människor inte tror är möjligt. De kan, precis som vid andra former av flygning, hålla sig upp i flera timmar och färdas flera hundra kilometer. Men till skillnad från många andra former av flygning, åstadkommer segelflygarna detta utan hjälp av en motor.

När du ska lära dig att segelflyga kommer du få veta allt från hur du styr ett segelflygplan, till hur du tar hand om segelflygplanet mellan flygsäsongerna, till hur du utnytjar de väderfenomen som kan hålla dig flygande i timmar. Utbildningen består av en teoridel, där du får lära dig all nödvändig fakta och som avslutas med ett teoriprov, samt en praktisk del där teorin ska appliceras på verkligheten och du faktiskt får lära dig flyga.

Du får börja din segelflygutbildning det år du fyller 15 år. Certifikatet kan erhållas tidigast när du fyllt 16 år. Före din utbildning bör du ha införskaffat ett personbevis från skatteverket samt gjort en godkänd läkarundersökning hos en flygläkare för att Transportstyrelsen skall kunna utfärda ett elevtillstånd.

Första steget i den praktiska utbildningen är till för att lära dig att starta och landa och hantera flygplanet på ett säkert sätt. Målet för denna etapp av utbildningen är att du ska erövra ett C-diplom, vilket du får efter att ha utfört dina tre första ensamflygningar.

Certifikatet delas in  i två delar efter C-diplomet  där du lär dig att fånga termiken och nyttja den på ett bra sätt.
I den sista delen ingår vad du skall tänka på när du flyger med passagerare.
All utbildning sker enligt fastställd kursplan. Du kan redan nu gå in på www.segelflyget.se och titta i segelflyghandboken och läsa på övningarna.

Du kan också välja gå en kortkurs för att se om segelflyg är något för dig. Det kan ses som en föreberedande del i ett C-diplom. Den består av 6 flygningar och den teori som gäller dessa starter. Flygningarna genomförs med lärare vilket innebär att dessa flygningar blir en del av den fortsatta utbildningen och du har fått en bra uppfattning om segelflyg är något för dig.

VÄLKOMMEN OCH LYCKA TILL!

Är du intresserad eller har du frågor om segelflygutbildningen? Kontakta:
Rickard Rosenberg, mobil: 073-9868531, E-post:
rickard.rosenberg@telia.com

SKAFFA UL-CERTIFIKAT

De allra flesta kan lära sig att flyga. Redan när Du fyllt 16 år kan du påbörja din utbildning. Tidigast när Du fyllt 17 år kan Du erhålla ditt certifikat för UL-B. Ultralätt flyg har som allt flyg begränsningar i vikt. Detta gör att du som elev inte bör väga mer än 85 kg för att påbörja utbildning.

VAD DU BEHÖVER INNAN DU PÅBÖRJAR DIN UTBILDNING

  • Boka en tid hos en flygläkare. Du kan få en adress av din lärare.
  • Beställa ett personbevis från skatteverket.
  • Skicka in en ansökan om elevtilstånd till transportstyrelsen.
  • Fylla i en medlemsansökan till klubben samt betala medlemsaviften.
  • Meddela klubben när allt ovanstående är klart.

Den praktiska utbildningen omfattar minst 20 timmar varav ensamflygningar (EK) består av 3 till 5 timmar. Minkravet är 20 flygtimmar, men erfarenheten visar att utbildningstiden i normalfallet oftare blir 30-40 flygtimmar.
Den första ensamflygningen kommer Du aldrig att glömma..
Under utbildningens gång kommer Du att få göra flera navigationsflygningar varav minst en ensam.
Du kommer att få landa på flera flgplatser, både i kontrollerad luft och mindre klubbflygfält.

TEORIUTBILDNINGEN

  • Flygradiotelefoni. Du lär dig att kommunicera med den och dess regler.
  • Navigation. Du lär dig att hitta i luften med hjälp av flygkartan och dess symboler. Man skall alltså lära sig att navigera utan hjälp av GPS, som är ett sekundärt hjälpmedel
  • Luftfartsbestämmelser och trafikregler.
  • Aerodynamik. Flygningens grunprinciper, flygplanens aerodynamiska egenskaper.
  • Människans förutsättningar och begränsningar. Handlar om flygmedicin och psykologi.
  • Meteorologi. Vädersystemen och atmosfären.​

När Du nått så långt att Du gjort dina timmar med din lärare och farit fram i luften ensam och där till gjort din examination och blivit godkänd är det bara att vara nöjd med dig själv och njuta av dina klubbkamraters gratulationer.

Är du intresserad eller har några frågor om UL-utbildningen? Kontakta:

Mario Vasquez  070 - 255 55 51