FLYGPLAN GENOM ÅREN

KLUBBHISTORIAN

NORRA UPPLANDS FLYGKLUBB "NUFK"...
...bildades genom ett samgående mellan Östervålabygdens Flygsällskap bildat 1966, och modellflygklubben Spitfire i Tierp. Östervåla FS ägde då ett 2-sitsigt högvingat motorplan Piper "lill" Cub med registreringen SE-AUK. De hade sin verksamhet förlagd vid sjön Tämnaren vid en plats de kallade "Sjölanda". Modellflygklubben höll till på det gamla militärflygfältet vid Väsby. Den nybildade klubben NUFK förlade sin verksamhet till Gryttjoms flygfält där Stockholms Fallskärmsklubb redan fanns.
 
Segelflygningen började klubben med 1971. De hade då det 2- sitsiga skolflygplanet Bergfalke II-55, SE-SYT, som bogserades med "lillcuben". Sedermera byttes den ut till Bergfalke III SE- TEB. Året därpå införskaffades ett ensitsigt segelflygplan "Zugvogel" eftersom behovet var stort redan efter det första året. Samma år skaffade klubben ytterligare ett motorplan Piper Super Cub. Några år senare byttes Lillcuben ut mot ett 4-sitsigt flygplan Piper PA 28 Cherokee SE-EPL. Den försågs med dragkrog och blev även ett bogserflygplan.

1987 köpte klubben den första motorseglaren SF25B SE-UBM. Det blev en succè med nyhetens behag flögs som aldrig förr. Under tiden mellan 31/5 - 30/9 flögs det 312 timmar! Totalt flögs det 500 tim. 1100 starter! Den byttes senare ut till en SF25 C  SE-UCM som ytterligare några år senare byttes ut till en Hoffman Dimona. Året efter den första motorseglaren köpte klubben ytterligare en PA28 180 SE-EZD då klubben blev med en motorflyglärare.
 
Efter flera år på Gryttjom blev det trångt då fallskärmsklubben utvecklades kraftig. Det blev då läge att fösöka flytta. Tillfället kom 2007, och klubben flyttade till den nedlagda basen Nygård strax norr om Gryttjom. Efter mycket arbete byggdes ett nytt klubbhus av den gamla matsalen på basen som flyttades i fyra delar ca: tre km.
Sagan om motorseglare avslutades, och ersattes med en ultralätt FK9 med reg. SE-VMP efter en trög start kom utbildningar i gång och därmed flygtimmarna under 2012.


ÖVRIG HISTORIK

Ingemar Westman

Ingemar (som har ett barnbarn Anders i Elinge)kom med sin dotter till Gryttjom 1997 om jag inte minns fel. 1999 (bilden) kom han tillbaka och fick denna gången flyga med SF34, en lång gänglig man som har skrivit en liten historia "LANDNING I DIMMA" Han var då färdmekaniker med Kapten Ted Andersson den 11 dec. 1925.

De startade med endast 4 passagerare från Hamburg. De hamnade i dimma, med i dag undermåliga instrument, och fick nödlanda i Mern i Danmark och rullade in i  en banvall. Tåget kom men stannade i tid.  Senare kom han att vara en av de som provade en fallskärm som tillverkats av Raoul Thörnblad även kallad "Tyste Jakob" (AB Fallskärm). Hoppet skedde på Barkarby den 5 Juni 1926 inför de ledande inom flygväsendet. Tillfrågad efter hoppet talade han om, att det var angenäm upplevelse.Mycket mer fick man inte veta. Tilläggas kan att Ingemar är farfar till den tv-kände, Johanna Westman.Sedermmera efter sitt jobb på ABA, fick Ingemar jobb som mekaniker hos ingen mindre än Adrian Florman. Tjänsgjorde då på Bullofta, Limhamn och sedan på Lindarängen.


Fr vä. Raoul Thörnblad, Ingemar Westman
I boken "FLYGTIGA MINNEN" finns mer att läsa om Ingemar samt 47 andra berättelser. Finns att köpa hos ALLT OM HOBBY för 99:-

Mer finns att läsa i boken "HOPP I NÖD & LUST" som ges ut av flyghistorisk förening. Det finns väldigt mycket mer om Ingemar, men tyvärr inte mer i tryck just här. Det jag skrivit är utdrag från böckerna.
Vid samma tidsperiod fick jag plötsligt besök av en man från USA när jag var på klubben. Det visade sig att han var general manager hos HUBBLE. Han samlade på flygplanstyper han flugit i, KUL. Tyvärr har jag slarvat bort hans fina visitkort som jag fick.

Tänk vilka höjdargubbar jag har haft den äran att få ha som passagerare i vår lilla klubb.

- Ronny Bränneland

Gryttjom 1988

Vi tog ett kul tokbeslut och kallade in 10 medlemmar med gräsklippare och drog igång i rejält varmt väder. Ungarna kom ut och satte upp vätskekontroller med härlig saft utmed stråket (det behövdes). Ronnys fru passade på att ta bilden. När allt var över hade 8 klippare överlevt.


En liten anekdot från SEGELFLYG 1987:
 
NORRA UPPLANDS FK
Det här torde vara den klubb som haft den bästa tillväxten under hela året. Sedan 1986 har segelflygsektionen inom klubben mer än fördubblat sin verksamhet, från 199 flygtimmar och 313 starter till ca 500 timmar och 1 100 starter!
Orsaken? Jo, sedan klubben köpte sin nya motorseglare har folk börjat flyga igen och många som nästan lagt av har kommit tillbaka, bara under tiden 31/5 - 30/9 gick SF25:an 312 flygtimmar! Här kan vi talat om en lyckad satsning.
 
Klubbens flygplan:
Bergfake III
Zugvogel IV
Standard Libelle
SF 25B Motorfalke


Tidigare så fick eleverna i sjätte klass göra en flygtur med vår flyglärare Bengt Andrè

Året var 1990. Klubbens och Sveriges förste motorseglar-meeting som blev välbesökt. Vi hade besök ända från Dachau i Södra Tyskland, från Ånge i norr kom de längst avlägsna besökarna Bilden visar en trevlig kväll i grillgropen. Mycket korv blev det.